Bezlepkový pohánkový chlieb do pekárničky

Bezlepkový pohánkový chlieb do pekárničky

Za tento recept ďakujeme nášmu zákazníkovi Radovanovi

Potrebujeme:

300g celozrnnej pohánkovej múky
100g bezlepkových ovsených vločiek
400ml vody (alebo podľa potreby, aby vznikla stredne hustá hmota)
1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia
rasca alebo chlebové korenie
lyžica oleja alebo iného tuku (maslo, kokosový olej)
lyžička himalájskej soli
lyžička melasy
môžete pridať semiačka podľa chuti – slnečnicové, ľanové, chia, ….

Postup:

Všetky suroviny vymiešať v mise (najskôr sypké, ale bez droždia a korenín, tie dávame nakoniec), vodu regulovať, aby hmota nebola príliš hustá, ani riedka – nemá v nej stáť varecha, ani nemá byť tekutá.
Cesto vlejte do pekárničky a zvoľte program pre rýchle pečenie, čo je asi 2 hodiny.

Ak nemáte pekárničku, nechajte cesto hodinu postáť (kysnúť), potom ho vlejte do pekáčika alebo nádoby, ktorej ho budete piecť. Pečte 10 minút na cca 220 stupňoch a potom cca 50 minút na 180 stupňoch. Tu vám odporúčam dať do rúry pod chlebík na ďalší pekáčik trochu vody, ktorá sa bude počas pečenia odparovať, aby bol chlebík vlažný. Samozrejme sledujte kôrku, každá trúba pečie inak.

Po dopečení je dobré chlebík dať pod sklo alebo do sáčka (sklo je samozrejme lepšie) aby nabral vlhkosť a dal sa ľahko krájať. Keď ho takto „ošetríte“ bude pekne mäkkučký a nebude sa rozpadať.

Bezlepkový pohánkový chlieb do pekárničky

Bezlepkový pohánkový chlieb do pekárničky

Týmto aj Vás vyzývame na spoluprácu. Poznáte nejaký zdravý vegetariánsky recept, ktorý by sa hodil na naše stránky? Radi varíte, či pečiete a chcete sa podeliť o svoje umenie? Môžete! A to takýmto spôsobom:

1. Uvarte zdravé jedlo
2. Odfoťte ho
3. Zapíšte recept
4. Pošlite nám ho aj s fotografiou

 

Chcem pridať recept

Dá sa jesť sladké a pritom nepribrať? Áno!

Ako na to sa dozviete v našej elektronickej knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia:

Tajomstvo zdravého maškrtenia - kniha