zeleninová víla

Čo je to zdravá výživa?

V tejto dobe sa veľa hovorí o zdravej výžive a aj naša stránka sa venuje práve tejto téme. Mnohí ľudia však majú skreslenú predstavu čo to vlastne zdravá výživa je. Myslia si napríklad, že sa jedná o dopĺňanie výživy rôznymi doplnkami, či liekmi, ktoré urobia zázrak. Nehovorím, že doplnky sú zlé. Myslím si, že najmä tie prírodné majú častokrát význam. No nemyslím si, že zdravá výživa je o nich. V najbližšších pár riadkoch vám príblížim, čo znamená zdravá výživa pre mňa.

Čo to je?

Ako už samotný názov „zdravá výživa“ napovedá, jedná sa o výživu, jedlo, stravu. Výživa všeobecne, je to, čo v priebehu dňa zjem. Všetko toto sa stáva súčasťou môjho organizmu. Moje telo sa zo stravy tvorí. Kvalita mojich buniek závisí od kvality prijatej potravy úplne zásadne. Súvisí to samozrejme aj s ďalšími faktormi, ktoré ale nie vždy vieme ovplyvniť: kvalita vzduchu, vody, nastavenie mysle,…

Prekyslenie organizmu

Ale poďme ešte k tomu jedlu. Veľa sa hovorí o kyslosti organizmu (ph). Prekyslený organizmus je raj pre choroby. Organizmus s optimálnym ph býva zdravý. Ako to urobiť, aby naše telo malo to správne ph? Vychádzam z predpokladu, že väčšina z nás má telo prekyslené. Na úvod je vhodné teda telo odkysliť prijímaním väčšieho množstva zásadotvorných potravín. Po takomto odkyslení (detoxikácii) je aj naďalej dobré konzumovať viac než 50% zásadotvorných potravín. Ostatné potraviny môžu mať buď neutrálne ph, prípadne mierne kyslé ph. Toto je pre mňa alfa a omega zdravej výživy.

Príklady

A aké sú to kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny? (poznámka: Pozor, niektoré potraviny majú kyslé ph, ale sú zásadotvorné. Napríklad citrón. Niektoré zase naopak). Uvediem pár príkladov:

Kyselinotvorné potraviny Zásadotvorné potraviny
mäso citróny
cukor zelenina, hlavne v surovom stave
biela múka niektoré druhy ovocia
káva mandle
alkohol zemiaky
zelený čaj

Ako na to?

Veľmi dôležité je do jedálnička zaradiť čo najviac celistvých potravín (celé zrná špaldy, pohánky, pšena, quinoi, ďalej strukoviny). Tieto potraviny nám dodávajú oveľa viac minerálov, vitamínov a ďalších živín. Samozrejmosťou by mala byť konzumácia veľkého množstva zeleniny a ovocia. Cez sezónu je vhodné konzumovať hlavne čerstvú zeleninu, v zime aj kvasenú či nakladanú. Živočíšne bielkoviny (mäso, vajcia, mliečne výrobky) je vhodné doplniť o rastlinné bielkoviny (niektoré druhy strukovín, tofu, tempeh, seitan, robi, klaso, semená, oriešky,…) aspoň v pomere 1:1.

A výsledok?

Po úprave jedálnička sa človek cíti lepšie a býva objektívne zdravší. Aj celková nálada je na lepšej úrovni. Vybalansovaný organizmus totiž neprodukuje také množstvo toxínov. Začnime teda lepšie jesť a budeme zdravší i šťastnejší :-).

Dá sa jesť sladké a pritom nepribrať? Áno!

Ako na to sa dozviete v našej elektronickej knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia:

Tajomstvo zdravého maškrtenia - kniha