Karobové pokušenie

Karobové pokušenie

Na 1 koláč (ø formy 28 cm) potrebujeme:

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky (na karobový koláč som dala hrubú, na ovocný polohrubú)
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 1 vajce
  • 1 BIO vanilkový cukor (nemusí byť)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1/2 šálky mlieka (podľa hustoty cesta)
  • 1 lyžicu oleja
  • 3 lyžice karobu
  • 1 lyžica kvalitného lekváru, ideálne bez cukru
  • posekané lieskové oriešky + oriešky na ozdobu

Poleva: 100g karobových „bonbónov“ bez cukru, pár kvapiek stévie, prípadne agávový, alebo ryžový sirup na jemné osladenie.

Postup:

Zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme karob, vmiešame vajce, vanilkový a trstinový cukor a mlieko. Nakoniec pridáme olej a orechy. Cesto vymiešame do hladka a dáme do vymazanej a múkou vysypanej formy, alebo ju miesto toho vyložíme papierom na pečenie.
Formu s koláčom vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30-40 minút. Keď je koláč vychladnutý jemne ho potrieme lekvárom a polejeme polevou. Karobovú polevu pripravíme jednoducho roztopením karobových bonbónov nad parou ako klasickú čokoládu. Podľa chuti polevu prisladíme a rozotreme na koláč, posypeme orieškami a necháme stuhnúť.

TIP na „Ovocné pokušenie“ (obr.č.2):

Do cesta nepridáte karob, ale na vrch dáte 300g ríbezlí zmiešaných s 2 lyžicami trstinového cukru (vyskúšali sme aj s agávovým sirupom, mňam) a s 1 lyžičkou škorice. Môžeme na vrch poukladať jemné plátky masla. Pečieme rovnako na 180 °C do zlata asi 30-40 minút.

 

Karobové pokušenie

Karobové pokušenie

 

Ríbezľové pokušenie

Ríbezľové pokušenie

Dá sa jesť sladké a pritom nepribrať? Áno!

Ako na to sa dozviete v našej elektronickej knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia:

Tajomstvo zdravého maškrtenia - kniha

Dá sa jesť sladké a pritom nepribrať? Áno!

Ako na to sa dozviete v našej elektronickej knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia:

Tajomstvo zdravého maškrtenia - kniha