Kváskový chlebík okrúhly

Kváskový chlebík od Petry

Za tento recept ďakujeme našej čitateľke Petre 🙂 Celý recept je jej text, ako ho ona pečie. To ako ho robím ja, som vám napísala dole pod recept ako „Môj tip k tomuto chlebíku“. Určite si ho zamilujete ako my, je výborný.

Kvások:

keď ho mám v chladničke – trvalo – tak večer predtým ako idem piecť chlebík, si ho vyberiem (mám ho v 8 dcl fľaši – od olív) a doplním ražnú múku a vlažnú vodu tak, aby kvásku bolo do 1/2 fľaše (samozrejme, kvások dobre premiešam). Potom ho dám na teplé miesto (mimo prievan) a prikryjem kuchynskou utierkou. Do rána mi kvások narastie tak, že zaplní celú fľašu.

Pečenie chleba – postup:

Z kvásku si ráno odoberiem 5-6 lyžíc na ďalší kvások – zoberiem si čistý pohár, dám tam kvások (väčšinou to vychádza tak, že je to cca 2 cm od dna), uzavriem viečkom, aby nemal vzduch a vložím do chladničky. Alebo nechám tých 5-6 lyžíc na spodku pôvodnej fľaše. Ale občas treba fľaše vymeniť a držať kvások v čistom.

Kvások si odvážim – väčšinou mávam 300 – 350 g kvásku. Vážim ho už v miske, v ktorej ho idem zmiesiť s ostatnými surovinami. Múky (ja robím z ražnej alebo špaldovej) dám 2x toľko ako je kvásku. Čiže keď je kvásku napríklad 300g, múky bude 600g. Do toho dám soľ a rascu – podľa potreby a oka. Alebo rôzne semienka, bylinky, kto ako chce…
Okrem toho si ešte do osobitnej misky dám cca 100g múky – tú múku budem neskôr potrebovať pri miesení.
Takže v miske veľkej zmiešam napríklad 300g kvásku, 600g múky, soľ, rascu a vodu. Dávam tiež vlažnú vodu. Vody podľa oka – aby bolo cesto skôr hustejšie ako redšie (palacinkové je riedke, skôr ako na pizzu). Všetko spolu miešam cca 5 minút, potom cesto nechám oddychovať na 10-15 minút.

Po oddychu si cesto prenesiem na dosku, kde už mám pripravenú tú odloženú múku (100g) a začínam miesiť. Miesim dovtedy, kým sa cesto prestane lepiť – niekedy ešte pridám aj viac múky ako je len tých 100g, aby sa naozaj nelepilo. Potom celé cesto dám do tvaru gule, pomúkujem a vložím do ošatky, alebo ja ho dávam už do jánskej misky, v ktorej budem chlebík piecť. Predtým ju samozrejme vymastím – najlepšie obyčajným maslom. Na nete píšu, že pečú v pekáčoch – ja pečiem v jánskej miske, kto si ako zvykne….

kvaskovanie-728x90.jpg

Čiže keď dám cesto do jánskej misky, neprikrývam, len vložím do studenej rúry, aby nemal prievan a tam si pobudne 12 hodín.
Po 12 hodinách si predhrejem rúru (pečiem v elektrickej rúre) na maximum – cca 5 minút. Ak cesto kyslo v ošatke alebo niekde inde, má sa najprv nádoba, v ktorej idem chlebík piecť, vyhriať na pár minút, potom sa do nej vloží chlebík a pečie. Ja to tak niekedy robím, ale ak mi chlebík kysne už v tej nádobe v ktorej pečiem, tak rovno ju dám do predhriatej rúry. Najprv pečiem 10 minút na cca 250 °C a potom ešte cca hodinu na cca 200° C. Toto sú len orientačné hodnoty, je potrebné si to vyskúšať, každá rúra je iná.

Chlebík je upečený vtedy keď ho vyberieš a poklepkáš na spodnej strane, tak má mať dutý zvuk. Potom ho vyberieš, vrch potrieš vodou a vložíš do utierky. Nechať vychladnúť až do ďalšieho rána, určite nejesť, lebo on ešte stále pracuje a že keby sa hneď začal jesť, tak človeka naduje – je to proste živý chlebík 🙂

Môj TIP k tomuto chlebíku:

Na fotke hore je okrúhly chlebík, ktorý som piekla v mini tortovej forme (12cm), lebo som mala viac cesta ako by mi vošlo do klasickej chlebíkovej formy (viď druhé foto pod receptom).
Chlebík ochucujem mletou rascou, mletým koriandrom a soľ používam morskú, alebo himalájsku. Pečiem vždy z celozrnnej ražnej BIO múky. Už som aj kombinovala s celozrnnou špaldovou, treba dať potom pozor, pšenica rýchlejšie kysne ;). Keďže v tejto chlebovej forme sa upečie skôr, pečiem 10 minút na tých 250 stupňov a potom už len 30 minút na 190-200.
V týchto teplých dňoch kysne chlebík aj rozkvas oveľa rýchlejšie, tak si ho treba sledovať. Ja som napríklad ráno o 8.30 vybrala kvások z chladničky, dokŕmila vodou a múkou a už okolo 13.00 pekne narástol, tak som zamiesila chlebík. Potom bol v rúre asi 4-5 hodín a bol pripravený na pečenie. Takže to treba naozaj sledovať, je to individuálne. Časom sa vám to dostane pod kožu a budete vedieť presne čo kedy urobiť 😉 Všetko závisí aj od sily vášho kvásku. Môj foto postup je v galérii 😉

Kváskový chlebík

Kváskový chlebík

kvaskovanie-300x300.png

Recepty a články na Váš e-mail

  • Vaše osobné údaje (emailová adresa a meno) sú u nás v bezpečí a budeme ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre získanie prístupu k obsahu zadarmo a k ďalším novinkám. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo "Odhlásiť sa" v každom zaslanom e-maily. Zásady ochrany osobných údajov

Formulář se odesílá, počkejte prosím...