Odšťavovanie

Odšťavovanie – malý zázrak

V poslednej dobe je veľmi populárne odšťavovanie ovocia i zeleniny. Mnohí z nás si kladú otázku, prečo je to vlastne dobré. Ide len o vyrobenie si chutnej a čerstvej šťavy? Alebo je za tým niečo viac?

Doma šéfkuchárom - Kompletný online sprievodca zdravým varením

Ide o to, že v posledných desaťročiach pestujeme (nielen) zeleninu a ovocie spôsobom, ktorý “nafukuje” ich objem = používajú sa pesticídy pre zvýšenie produkcie rastlín. Pri zväčšujúcom sa objeme, nenarastá však výživová hodnota potravín. Vedci už v 30-tych rokoch dvadsiateho storočia zistili, že nie sme schopní zjesť toľko potravín, koľko živín potrebujeme. Dôvodom sú práve pesticídmi “nafúknuté” plodiny. Žiaľ ani toto poznanie neodradilo ziskuchtivých producentov potravín od používania umelých hnojív.

Jednou z možností ako sa vysporiadať s touto situáciou je odšťavovanie zeleniny a ovocia. Pri odšťavovaní sa odstráni z plodín vláknina, no zostanú všetky užitočné minerálne látky a vitamíny. S vlákninou sa tiež odstráni časť poľnohospodárskej chémie. Po odšťavení väčšieho množstva zeleniny nám tak ostane pohár šťavy, ktorý je jednoduché vypiť a prijať tak všetky živiny z celého množstva.

Túto metódu dôkladne preskúmal a rozšíril Dr. Norman Walker. Taktiež vynašiel odšťavovač tak, ako ho dnes poznáme. Doktor Walker sa vďaka odšťavovaniu a dodržiavaniu zásad zdravej výživy dožil vysokého veku. Oficiálne zdroje uvádzajú 99 rokov, sú dohady, že to však bolo až 119 rokov. Čo je podstatné pre mňa osobne je to, že prežil kvalitný a zdravý život.

Čo odšťavovať?

Rozhodne sa doporúča odšťavovať osobitne zeleninu a osobitne ovocie. Výnimkou sú jablká, ktoré môžeme pridať do zeleninovej šťavy  a mrkva, ktorú môžeme pridať do ovocnej šťavy. Dôvodom je lepšie strávenie čisto ovocnej, alebo zeleninovej šťavy. Môžete v podstate odšťavovať akúkoľvek zeleninu, či ovocie podľa chuti. Nebojte sa aj takých plodín akými sú cuketa, zeler, cvikla, bylinky, žihľava… Pre šťavu z obrázku sme použili: mrkvu, cviklu, jablká.

Čo sa týka čisto ovocných štiav, tieto odporúčame robiť si iba výnimočne. Ovocná šťava obsahuje veľké množstvo ovocného cukru,  preto je dobré zriediť ju vodou. Ovocie je všeobecne vhodnejšie konzumovať v celku. Vláknina totiž spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi a zároveň nás zasýti.

Dnes si teda pripime pohárom zeleninovo-ovocnej šťavy. Na zdravie!

Odšťavovanie

Odšťavovanie

 

 

Recepty a články na Váš e-mail

  • Vaše osobné údaje (emailová adresa a meno) sú u nás v bezpečí a budeme ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre získanie prístupu k obsahu zadarmo a k ďalším novinkám. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo "Odhlásiť sa" v každom zaslanom e-maily. Zásady ochrany osobných údajov

Formulář se odesílá, počkejte prosím...