kvaskovy-chlieb-640x427

Recept na kváskový chlieb

Tento recept som aj s kváskom dostala od mojej kamarátky. Časom som si ho prispôsobila podľa seba, čo sa naučíte aj vy. Je veľmi chutný, zdravý a určite si ho zamilujete aj vy.

kvaskovanie-728x90.jpg

1. večer:
Odoberte 100g ražného kvásku do väčšej misy, pridajte 100g celozrnnej ražnej múky a 140-150ml vlažnej vody. Všetko spolu premiešajte, zotrite steny misy a prikryte utierkou (ja dávam do mikroténovej igelitky). Dajte na teplé miesto a nechajte celú noc kysnúť. Ideálne je, keď je v miestnosti aspoň 25 stupňov. Necháme kysnúť do druhého dňa rána.

2. deň ráno (alebo až okolo 10.00, podľa toho ako nakysol): pridáme k cestu 450ml vlažnej vody, 250g celozrnnej ražnej múky. Vymiešame, prikryjeme a zase necháme kysnúť 4-5 hodín v teple. Po 4-5 hodinách búrlivého kvasenia (ak je veľmi teplo, tak aj skôr) pridáme 250g celozrnnej ražnej múky (múky si môžete dávať v rôznom pomere podľa seba), 1 polievkovú lyžicu morskej soli, 1 lyžicu mletej rasce, 1 lyžicu mletého koriandra, no a môžete pridať rôzne semienka. Všetko spolu vymiešajte a dajte do poriadne vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebík. Cesto by malo siahať zhruba do polovice formy a zdvojnásobí svoj objem ďalším kysnutím. Cesto rozotrite lyžicou namočenou vo vode a nechajte 2-3 hodiny na teplom mieste kysnúť (zase v igelite).Chlebík vykysne až po vrch formy, nenáhlite to, dajte mu čas, bude úplne iný.

kvaskovy-chlieb-640x427

Na záver ho potrite vodou, posypte semienkami (tekvicové sú vyborné) a dajte piecť. Rúru vyhrejte na 230 stupňov a pečte 20 minút, môžete ho pokropiť vodou, potom teplotu znížte na 180 stupňov a pečte cca 30 minút. Po upečení ho môžete vybrať z formy a nechať ešte 5 minút dopiecť, urobí sa kôrka. Tieto časy závisia od vašej rúry, treba si to odsledovať.

Z kvásku môžete piecť bábovky, ovocné koláče, buchty a rôzne iné dobroty. Ja som si kváskovanie veľmi obľúbila a už mi ide celkom od ruky. Určite to vyskúšajte, budete príjemne prekvapení 🙂

kvaskovanie-300x300.png

Recepty a články na Váš e-mail

  • Vaše osobné údaje (emailová adresa a meno) sú u nás v bezpečí a budeme ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre získanie prístupu k obsahu zadarmo a k ďalším novinkám. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo "Odhlásiť sa" v každom zaslanom e-maily. Zásady ochrany osobných údajov

Formulář se odesílá, počkejte prosím...