Všetci máme radi niečo iné. Raz máme chuť na hutnejšie, inokedy ľahšie jedlo. Teraz po sviatkoch bude pre naše trávenie lepšou voľbou ľahšie stráviteľné jedlo. Ako by malo teda vyzerať v praxi?
Nezáleží len na tom, čo si na tanier dáte, dôležitý je aj pomer jednotlivých makroživín (tukov, polysacharidov a bielkovín) na tanieri. Aby nám to dobre trávilo, spaľovalo a zároveň nás jedlo optimálne zasýtilo a vyživilo, mal by náš zdravý tanier vyzerať takto:
- Polovicu taniera tvorí zelenina (v akomkoľvek stave-ideálne podľa ročného obdobia volíme varenú, dusenú, pečenú, na pare, alebo surovú, či kvasenú)
- 1/4 taniera tvorí kvalitná bielkovina (na obrázku tempeh)
- 1/4 taniera príloha-polysacharid (ryža basmati natural)
Mám pre Vás ešte jeden TIP na štíhlu večeru: Použite namiesto prílohy karfiol (krátko ho obvarte a rozmixujte na drobno), ak chcete zvýšiť podiel zeleniny v jedle, alebo ak jedlo varíte na večeru a potrebujete sa vyhnúť sacharidom navyše ;).
Viac o zdravom tanieri + ďalšie skvelé tipy na chudnutie a optimalizáciu Vášho jedálnička nájdete v mojom e-booku „Schudni ľahko“, ku ktorému práve teraz môžete získať JEDÁLNIČEK úplne ZADARMO!