Tento receptík som dostala na letáčiku na jednej skvelej akcii pre ženy. Je od „Kváskovanie.sk„. Trochu som si ho prerobila na svoj obraz, a keďže nám výsledok veľmi chutil, tak sa s vami o receptík rada podelím.
Na rozkvas (štartér) potrebujeme:
80g špaldovej celozrnnej múky
100g vlažného rastlinného nesladeného mlieka (ak kupujete tak ideálne v BIO kvalite a nesladené)
1 lyžicu kvásku (ja mám ražný)
Všetky suroviny dobre premiešame a necháme prekvasiť 1-2 hodiny (ja som nechala cca 1,5 hodiny pod igelitom v zatvorenej rúre, mimo prievan). Že sa kvások naštartoval, vidíme podľa bubliniek.
Potom pridáme:
90g mletých vlašských orechov
40g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
50g bielej špaldovej hladkej múky
(kľudne dajte 90g orechov a 90g celozrnnej špaldovej hladkej múky)
100ml oleja
140g trstinového cukru
lyžičku pravej vanilky
4 vajcia
Postup:
Vajcia, cukor a olej si vymiešame, potom pridáme všetky suroviny aj s rozkvasom a vymiešame hustejšie cesto bez hrudiek. Prikryjeme sáčkom a necháme 1 hodinu postáť (opäť v rúre).
Ja som použila silikónovú formu na bábovku, čiže som ju nevymazávala . Cesto nalejeme do formy a zakryté necháme finálne prekvasiť 1 hodinu. Keď vidíme na povrchu cesta bublinky, môže ísť bábovka do rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 50 minút. Urobíme test špajľou, či je bábovka upečená.
Rozhodne vyskúšajte a napíšte nám ako ste si pochutili 😉