Recept mi poslal kamarát Rado, ktorý si k nám do obchodíka chodieval pravidelne po makovec. Tento koláčik bol v obchodíku u zákazníkov veľmi obľúbený. Hneď ako som sa k receptu dostala, tak som ho musela vyskúšať. Veľmi pripomína ten originál a skvelé je, že si ho doma urobíte raz – dva.
Ja som v recepte použila špaldovú celozrnnú múku, bio slnečnicový za studena lisovaný olej (vhodný aj na tepelnú úpravu), ovsené mlieko, vlašské orechy a hrozienok som dala dvojnásobok (100g). Škoricu od oka ;).
Môj TIP: pre bezlepkovú verziu
Použite mix 3 jednodruhových, prirodzene bezlepkových múk. Napríklad ryžovú celozrnnú + pohánkovú + pšenovú. Kombinujte, skúšajte, fantázii sa medze nekladú 😉
Nach sa páči tu je recept – originál:
Potrebujeme:
240g celozrnnej pšeničnej múky
100g mletého maku
50g nasekaných orechov, alebo mandlí
50g hrozienok (nesírené, BIO, nesladené)
1 lyžička škorice
1 zrelý banán
1 prášok do pečiva bez fosfátov
400ml rastlinného mlieka (nesladené, BIO, alebo domáce)
30ml olivového oleja
Postup:
Všetky suché ingrediencie zmiešame. Tekuté rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s banánom a všetko spojíme. Formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie, predhrejeme rúru na 170 stupňov a pečieme 30 minút. Sledujte si chlebík, každá rúra je iná. Ja som piekla cca 45 minút. Urobte test špilkou ;).