V tejto dobe sa veľa hovorí o zdravej výžive a aj naša stránka sa venuje práve tejto téme. Mnohí ľudia však majú skreslenú predstavu čo to vlastne zdravá výživa je. Myslia si napríklad, že sa jedná o dopĺňanie výživy rôznymi doplnkami, či liekmi, ktoré urobia zázrak. Nehovorím, že doplnky sú zlé. Myslím si, že najmä tie prírodné majú častokrát význam. No nemyslím si, že zdravá výživa je o nich. V najbližšších pár riadkoch vám príblížim, čo znamená zdravá výživa pre mňa.
Čo to je?
Ako už samotný názov „zdravá výživa“ napovedá, jedná sa o výživu, jedlo, stravu. Výživa všeobecne, je to, čo v priebehu dňa zjem. Všetko toto sa stáva súčasťou môjho organizmu. Moje telo sa zo stravy tvorí. Kvalita mojich buniek závisí od kvality prijatej potravy úplne zásadne. Súvisí to samozrejme aj s ďalšími faktormi, ktoré ale nie vždy vieme ovplyvniť: kvalita vzduchu, vody, nastavenie mysle,…
Prekyslenie organizmu
Ale poďme ešte k tomu jedlu. Veľa sa hovorí o kyslosti organizmu (ph). Prekyslený organizmus je raj pre choroby. Organizmus s optimálnym ph býva zdravý. Ako to urobiť, aby naše telo malo to správne ph? Vychádzam z predpokladu, že väčšina z nás má telo prekyslené. Na úvod je vhodné teda telo odkysliť prijímaním väčšieho množstva zásadotvorných potravín. Po takomto odkyslení (detoxikácii) je aj naďalej dobré konzumovať viac než 50% zásadotvorných potravín. Ostatné potraviny môžu mať buď neutrálne ph, prípadne mierne kyslé ph. Toto je pre mňa alfa a omega zdravej výživy.
Príklady
A aké sú to kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny? (poznámka: Pozor, niektoré potraviny majú kyslé ph, ale sú zásadotvorné. Napríklad citrón. Niektoré zase naopak). Uvediem pár príkladov:
Kyselinotvorné potraviny | Zásadotvorné potraviny |
mäso | citróny |
cukor | zelenina, hlavne v surovom stave |
biela múka | niektoré druhy ovocia |
káva | mandle |
alkohol | zemiaky |
zelený čaj |
Ako na to?
Veľmi dôležité je do jedálnička zaradiť čo najviac celistvých potravín (celé zrná špaldy, pohánky, pšena, quinoi, ďalej strukoviny). Tieto potraviny nám dodávajú oveľa viac minerálov, vitamínov a ďalších živín. Samozrejmosťou by mala byť konzumácia veľkého množstva zeleniny a ovocia. Cez sezónu je vhodné konzumovať hlavne čerstvú zeleninu, v zime aj kvasenú či nakladanú. Živočíšne bielkoviny (mäso, vajcia, mliečne výrobky) je vhodné doplniť o rastlinné bielkoviny (niektoré druhy strukovín, tofu, tempeh, seitan, robi, klaso, semená, oriešky,…) aspoň v pomere 1:1.
A výsledok?
Po úprave jedálnička sa človek cíti lepšie a býva objektívne zdravší. Aj celková nálada je na lepšej úrovni. Vybalansovaný organizmus totiž neprodukuje také množstvo toxínov. Začnime teda lepšie jesť a budeme zdravší i šťastnejší :-).