Prečo v mojich receptoch nenájdete mäso?
Okrem toho, že mäso už nejem, je tu aj iný dôvod. Mäso vie do svojho jedálnička a receptov zaradiť naozaj každý. Stretávam sa však s opačným problémom – že ľudia nevedia ako a čím ho plnohodnotne a zároveň zdravo nahradiť. Aj preto ponúkam tieto moje zdravé a chutné možnosti v podobe rýchlych a kvalitných jedál.
Moje „vege“ recepty sú vhodnou alternatívou k jedeniu mäsa po celý deň. Tým, že obmedzíte konzumáciu mäsa, živočíšnych bielkovín a plnohodnotne ich vo svojom jedálničku nahradíte, uľahčíte aj svojmu tráveniu. Získate tak aj viac času pri varení, lebo niektoré recepty sú naozaj rýchlovky.
Ktoré bielkoviny je vhodné do jedálnička zaraďovať?
Živočíšne bielkoviny:
- Mäso z overeného zdroja – ideálne domáce, alebo BIO
- Kvalitné vajcia – domáce, alebo v BIO kvalite, eggcheese (čistá vaječná bielkovina)
- Kvalitné mliečne výrobky – vždy neochutené, prírodné, plnotučné
Rastlinné bielkoviny:
- Strukoviny – červená šošovica, mungo, adzuki, biele fazule, cícer, hrach…
- Kvalitné polotovary – (sú ľahšie stráviteľné a ich príprava je veľmi krátka) robi mäso, klaso, seitan, tofu, tempeh (tofu a tempeh sú zároveň bezlepkové).
V mojich receptoch sú použité rôzne druhy rastlinných bielkovín. Teraz, keď ich už lepšie poznáte, budete sa vedieť v receptoch viac zorientovať. Prípadne môžete podľa potreby niektoré „náhrady mäsa“ vymeniť za živočíšne bielkoviny.
Keď už konzumujete živočíšne bielkoviny, treba pri výbere naozaj dbať na ich kvalitu. Počas dňa (týždňa) odporúčam dodržiavať aj ideálny pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi bielkovinami v jedálničku. Ten je 1:1.
Na tomto princípe funguje aj moje výživové poradenstvo. V e-booku „Schudni ľahko“ a v jedálničku sú vysvetlené všetky princípy zdravého a vyváženého stravovania, takisto návody a postupy ako si zostaviť jedálniček sám sebe na mieru. Vyberáte si vždy podľa svojich preferencií a chutí tak, aby bol váš jedálniček pestrý, vyvážený, zdravý a hlavne chutný.
Bonusom je veľký prísun energie a stratené kilogramy.