Potrebujeme:
- 2 šálky hrubej celozrnnej špaldovej múky (doporučujem dať 1 a 3/4 šálky múky a zvyšok doplniť špaldovými klíčkami)
- 2 vajíčka
- 3/4 – 1 šálku trstinového cukru
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov (z vínneho kameňa)
- 1,5 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1/2 šálky oleja
- 2 kopcovité lyžice karobu (väčšinou dávam viac)
- škorica podľa chuti (cca 1 lyžica)
- orechy môžu, nemusia byť
- kokosový olej na vymastenie formy
Postup:
Používam cca 3 dcl šálku. Zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme sypké suroviny, premiešame, na koniec pridáme tekuté suroviny a všetko vymiešame do hladka. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, pridajte ešte mlieko. Predsa len celozrnná a ešte hrubá múka potrebuje viac tekutín. Bábovkovú formu vymastíme kokosovým olejom, vysypeme múkou a dáme piecť na 220 stupňov na cca 40 minút. Po 30 minútach odporúčam urobiť špilkový test, či už je bábovka hotová. Pred koncom ju prikrývam papierom na pečenie, aby sa vrch moc nepripiekol.
TIP: kto rád experimentuje a rád by si pečenie ozvláštnil, môže pridať konopné semienko, alebo Goji (kustovnica čínska).
Dobrú chuť 🙂