Quinoa

Quinoa – jeden z najzdravších zdrojov kompletných bielkovín

Odporúčame ju zaradiť do jedálnička nielen pre jej vysokú biologickú hodnotu, ale aj pre jej jednoduchú prípravu a všestranné využitie.

Výživová bomba

Quinoa, „zlato Inkov“ má vysoký obsah bielkovín. Na rozdiel od iných obilnín ponúka vyvážený pomer všetkých esenciálnych aminokyselín, preto by nemala chýbať vo vegánskej kuchyni. Obsahuje širokú paletu vitamínov – thiamín, riboflavín, kyselina listová, beta-karotén, alfa-tokoferol a vitamín C. Z minerálnych látok napr. horčík, mangán, železo, meď, fosfor či zinok. Quinoa je tiež bohatým zdrojom polynenasýtených mastných kyselín, oligosacharidov, vlákniny, rastlinných sterolov a antioxidantov.

 

  • pôsobí priaznivo na hladinu glukózy v krvi, čo je jeden z faktorov prevencie diabetu 2. typu
  • vďaka horčíku a iným dôležitým minerálnym látkam slúžiacim ako antioxidanty, znižuje vznik kardiovaskulárnych ochorení a ďalších tzv. civilizačných chorôb
  • má zvýšený obsah histidínu, ktorý je významný predovšetkým vo výžive kojencov a malých detí, u ktorých táto aminokyselina patrí k esenciálnym
  • neobsahuje lepok, dopriať si ju preto môžu celiaci

Rýchlo, zdravo a chutne…

Varí sa cca 15-20 minút, po uvarení má jemnú chuť a je to výborná alternatíva k ryži a kuskusu. Správne nabobtnané zrnká by mali byť„al-dente“ – na skus.

Môžete ju pridat do polievok, šalátov, alebo naklíčiť. Dá sa použiť aj na sladko ako chutná kaša s mandľami, medom, ovocím. Výber chute je len na vás.

Quinoa

Quinoa

Dá sa jesť sladké a pritom nepribrať? Áno!

Ako na to sa dozviete v našej elektronickej knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia:

Tajomstvo zdravého maškrtenia - kniha